ŠENT
Slovensko združenje za duševno zdravje
Zaposlitveni center ŠENTPLAVŽ v luči socialnega podjetništva
Zadnje novice:

Zaposlitveni center ŠENTPLAVŽ v luči socialnega podjetništva

Zaposlitveni center ŠENTPLAVŽ je organizacija posebnega družbenega pomena, saj se ukvarja s socialno integracijo in zaposlovanjem invalidnih oseb, ki imajo drugačne zmožnosti. Zato se zaposlitveni center ŠENTPLAVŽ prav lahko šteje za nekakšno sodobno obliko socialnega podjetništva.

Zaposleni invalidi v zaposlitvenem centru se pretežno ukvarjajo s proizvodnim delom, kot je sestavljanje in montiranje plastičnih polizdelkov, s čimer nudimo storitve poslovnim partnerjem, s katerimi imamo sklenjene poslovne pogodbe o nadomestni izpolnitvi kvote. Danes se skuša vzpostaviti ljudem bolj prijazno okolje in slediti najboljšim praksam EU, zato tudi v zaposlitvenem centru nastaja potreba po socialnih novostih, ki s seboj prinašajo socialno podjetništvo. Na ta način iščemo odgovore na krizo javnih storitev. Po poti socialnega podjetja bo v letošnjem septembru pričel delovati tudi naš novi obrat na Jesenicah, ki bo povezan s prehrano.
Kljub nedorečenosti sistema glede podpornih instrumentov upamo, da bo ta obrat kljub temu samovzdržen, med drugim pa bo predstavljal tudi odgovor na reševanje tako socialnih kot zaposlitvenih problemov. Menimo, da je socialno-podjetniška naravnanost zaposlitvenega centra ŠENTPLAVŽ postala potreba, saj spodbuja sodelovanje ljudi, zaposlenih, invalidov in druge ranljive populacije ter krepi družbeno solidarnost in medsebojno povezanost.

Klavdija Šumrada

V zaposlitvenem centru ŠENTPLAVŽ, kjer sem zaposlena na delovnem mestu sestavljalke, se dobro počutim. Rada hodim v službo, čeprav me včasih delo tudi utrudi, še posebej, kadar dlje časa opravljam isto delo. Vendar me potem malo zamenjajo in je takoj bolje. Tukaj delam že od leta 2007 in delovno okolje se mi ne zdi preveč stresno. Pogosto se smejemo, saj imajo nekateri dober smisel za humor. Toda bolj je pomembno, da smo razvili odgovornost do lastnega dela, da ga dobro opravimo. Zaposlitveni centri so nastali zaradi nas, da nam je lažje, zato je prav, da je delo opravljeno dobro in da so druga podjetja z nami zadovoljna. O samem socialnem podjetništvu ne vem veliko, čeprav sem že slišala za to, toda zdi se mi, da je to nekaj takega, kar je zaposlitveni center in da gre za ljudi, ki so težko zaposljivi. Prav je, da se tudi njim daje možnost vključevanja. Mislim, da smo dobro sprejeti tudi v lokalnem okolju, saj nas veliko ljudi že pozna. Upam, da bom tukaj še dolgo ostala in da bo še vse dobro, da kriza, ki je zdaj, na nas ne bo preveč vplivala oziroma upam, da bo direktorica poskrbela, da do tega ne bo prišlo.

Biljana Danilov

 


 


O strani

Stran je namenjena objavi člankov v slovenskem jeziku s področja socialnega dela, psihologije, zaposlovanja in sorodnih strok.
OPOZORILO!
S piškotki si pomagamo pri zagotavljanju storitev. Z uporabo naših storitev se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke.

V redu | Več o tem