Dan za spoštovanje

 

»Spoštovanje pomeni ohraniti svoje dostojanstvo in dostojanstvo drugih v medsebojnih odnosih.«

(Špela Podobnik)

Slovenska filantropija je humanitarna organizacija, ki deluje v javnem interesu vse od leta 1992. Osrednja dejavnost je promocija prostovoljstva. S prostovoljstvom vsi prispevamo k boljši in bolj strpni družbi. Vrednote, ki jih zagovarjajo so: solidarnost, spoštovanje do soljudi in narave, strpnost, enakopravnost in enake možnosti za vse. Slovenska filantropija že vse od leta 2010 v začetku pomladi prebivalce Slovenije povabi, da zavihajo rokave in za en dan postanejo prostovoljci.

Letošnja tema je dan za spremembe – DAN ZA SPOŠTOVANJE. Akcija je potekala v soboto, 2. aprila 2016. V društvu ŠENT Škofja Loka smo akcijo izvedli dan prej, v petek, 1. aprila. V našem društvu smo se edini v mestu udeležili projekta Dan za spremembe.

»Ta svet je lep,                                  »Sovraštvo škoduje zdravju.«                                                                   

če si človek                                                    (Descartes)

do ljudi.«

(Tone Pavček)

Neonske luči v mestu so ugasnile, ko se je na obzorju pojavilo njegovo veličanstvo, Sonce. Bilo je lepo in jasno jutro. Dan se je pričel kot po navadi. Vstal sem kot običajno in si za zajtrk privoščil poln krožnik čokolešnika. Ob jedi poslušam CD priljubljene rock skupine. Dan je postal topel, prijeten in ljudje so hiteli po svojih opravkih. Spomladanske utrujenosti pri ljudeh še ni bilo zaznati. Nad mestom so že letale lastovke, znanilke pomladi. Videti je bilo, da bo petek, 1. aprila, lep dan.

»Misli, a dopuščaj tudi                                        

drugim, da mislijo.«

(Rex Richards)

 

»Dobra besedablog1

je veliko vredna,

stane pa malo.«

(Gerge Herbert)

Veselil sem se dneva, kjer sem lahko tudi sam dodal kamenček v mozaik prostovoljstva. Dan za spremembe – DAN ZA SPOŠTOVANJE se je začel, ko se je naša delegacija v kateri smo bili strokovna delavka Špela, prostovoljka Tanja in moja malenkost, sestala ob 10:00 uri v prostorih našega ŠENT-a.

Popijemo planinski čaj z medom ter se ob 10:30 odpravimo na pot. Obiskovali smo različna društva v Škofji Loki, jim delili na papirju natisnjene lepe in vzpodbudne misli ter rože iz filca, ki smo jih izdelali uporabniki ŠENT-a.

Vsi, ki smo jih obiskali v okviru akcije, katere dan je spoštovanje, so bili prijetno presenečeni in veseli našega obiska. Najbolj veseli našega obiska in darila so bili v Društvu upokojencev Škofja Loka. Na Šolski ulici smo se ustavili v knjižnici Ivana Tavčarja. V prostorih bivše vojašnice smo obiskali mladinsko organizacijo Rdečo Ostrigo in podjetje Želvo, ki skrbi za čisto okolico v mestu, ki leži na sotočju dveh rek Sor.

Na koncu smo se ustavili še v Turističnem društvu Škofja Loka in v DUO Centru Škofja Loka, kjer se ukvarjajo z rokodelstvom, ki se nahajata, tako kot društvo ŠENT, na Mestnem trgu. Na koncu smo bili zadovoljni vsi, tako mi kot društva, ki smo jih obiskali in jim s tem polepšali dan.

 

»Ena ljubezen,                                               »Svoboda, je edina stvar,

eno srce,                                                         ki jo imate samo,

ena usoda.«                                                   če jo dajete tudi drugim.«

(Bob Marley)                                                 (W. A. White)

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.