ŠENT
Slovensko združenje za duševno zdravje
Zavetišče za brezdomce polno tudi v času epidemije

12-11-2020

Objavljamo članek Primorskega dnevnika

Nova Gorica - Vseh dvanajst postelj v novogoriškem zavetišču za brezdomce na Bidovčevi ulici je polnih. Ker se približuje zima, ko se na toplo radi zatečejo tudi tisti, ki sicer prenočujejo v raznih zavetjih, bo potreb kmalu veliko več. »V zadnjem času nas kar iz cele Slovenije kličejo, če imamo prostor. Na nas se obračajo tako bolnišnice kot centri za socialno delo,« pravi Vesna Lipušček, vodja novogoriškega zavetišča za brezdomce, ki deluje v novogoriškem Skupnostnem centru. Objekt je sicer v obnovi, ki naj bi bila konec leta končana. Takrat se bo omenjeno zavetišče iz pritličja preselilo v prvo nadstropje, kjer bodo pridobili dodatnih osem postelj.

V Novi Gorici se pod okriljem ŠENT-a, Slovenskega združenja za duševno zdravje, od leta 2016 izvaja program Zavetišče za brezdomce in sicer v objektu Skupnostni center na Bidovčevi ulici v Novi Gorici. Gre za bivši samski dom družbe Primorje, ki ga je mestna občina pred leti kupila za namen izvajanja različnih programov s področja socialnega varstva. Zavetišče za brezdomce v Novi Gorici tudi v času epidemije novega koronavirusa deluje nemoteno. »Nekaj težav našim uporabnikom sicer povzroča "policijska ura", saj se po 21. uri ne smejo več gibati zunaj. Sedaj ko je naše delovanje zaradi obnove objekta okrnjeno – uporabniki se morajo na primer tuširati drugje – ta 21. ura zvečer kar prehitro pride,« pravi Lipuščkova. Okužbe z novim koronavirusom med uporabniki zavetišča še niso zabeležili, so pa na to pripravljeni. Če bi potrebovali prostor za izolacijo, bodo za to namenili enega od dveh bivalnih zabojnikov, ki ju je novogoriška občina v prvem valu epidemije namestila ob dnevnem centru za uporabnike prepovedanih drog v Sedejevi ulici v Novi Gorici. Namenjena sta sicer zadrževanju in prenočevanju brezdomnih oseb. »Sicer pa so naši uporabniki dobro poučeni o tem, da si morajo razkuževati roke in o vsem ostalem,« pravi vodja zavetišča za brezdomce.

V prvem valu epidemije je Zavetišče za brezdomce delovalo neokrnjeno, Dnevni center za uporabnike prepovedanih drog pa je bil zaprt, medtem ko je sedaj v drugem valu epidemije odprt. Toda, ugotavljajo na novogoriški mestni občini, vse osebe, ki so brezdomne, se ne poslužijo ponujenih rešitev. V Zavetišču za brezdomce npr. veljajo določena pravila in v kolikor jih uporabniki ne spoštujejo, so iz programa izključeni. Sicer pa na občini preučujejo tudi možnost vzpostavitve dnevnega centra z nočno nastanitvijo, s čimer bi bilo zanje poskrbljeno 24 ur na dan. (K.M.)


 OPOZORILO!
S piškotki si pomagamo pri zagotavljanju storitev. Z uporabo naših storitev se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke.

V redu | Več o tem