ŠENT
Slovensko združenje za duševno zdravje
Zavetišče na Rimski v Ljubljani se bo zaprlo

15-05-2020

Objavljamo članek Andraža Rožmana, Dnevnik.si

Ljubljana - 21. maja se bo zaprlo začasno zavetišče za brezdomce na Rimski cesti. Društvo Kralji ulice bi ga bilo pripravljeno še naprej upravljati, če bi pridobilo sredstva za to. Občina, ki sofinancira tri zavetišča v mestu, teh kapacitet ne namerava razširiti.

Foto: GoogleMaps

Trboveljčan Boštjan si je želel ravno privoščiti cigareto, ko smo obiskali začasno zavetišče na Rimski cesti v Ljubljani, kjer v času epidemije lahko prebiva 20 ljudi. Medtem ko je v zgornjem prostoru dišalo po hrani, ki si jo lahko stanovalci pripravijo sami, se je v bližnjem parku usedel na klopco in začel pripovedovati, kako ga je pot življenja pripeljala na Rimsko.

Imeli so občutek doma

Nekaj dni po razglasitvi epidemije je bil izpuščen iz zapora na Dobu. Ker javni prevoz ni delal, mu je preostalo le, da je z dvignjenim palcem ob cesti upal, da mu bo ustavil kakšen prijazen voznik. In res. Šofer tovornjaka je bil namenjen v Ljubljano, zato je šel Boštjan z njim. »Potem sem nekaj dni taval po ulicah. Imel sem nekaj denarja, ker sem dobil enkratno socialno pomoč, pa še v zaporu sem delal, a si nisem mogel najeti nobene sobe, ker je bilo vse zaprto,« je dejal. Potem ko je nekaj dni spal pod mostovi, v parkih in kleteh, se je odprlo začasno zavetišče, kjer je spoznal nove prijatelje, z njimi gledal filme, poročila in jedel kosila. Ob tem je večkrat razmišljal, kaj ga je pripeljalo v zapor. »Nespametne kraje. Prej sem kradel po trgovinah, zdaj pa tega ne počnem več. Raje sem lačen in svoboden, kot da bi šel spet v zapor,« je dejal.

Boštjan bo na Rimski cesti bival do 21. maja. Takrat se bo zavetišče zaprlo, on pa bo odšel v Trbovlje k staršem, nato pa skušal poiskati sobo in delo pomočnika kuharja. Nekateri drugi bodo verjetno spet spali na cesti. Strokovna delavka Katja Muršič iz Šenta, ki je zaradi kadrovske podhranjenosti Kraljem ulice priskočila na pomoč, ugotavlja, da bi zavetišče potrebovali tudi po epidemiji. »Glede na stiske ljudi bi potrebovali še dve do tri take hiše,« je dejala in dodala, da so stanovalci dobili občutek, da je zavetišče njihov dom, čeprav začasni. »Nekatere poznam iz Šentovega dnevnega centra in se jim vidi napredek. Opazno je, da če bi imeli dom, bi lahko bolje uredili svoje življenje. Njihovo bivanje je tu drugačno kot na primer v zavetišču na Poljanski, kjer ne morejo biti 24 ur na dan, tukaj pa so lahko. Ker skupaj kuhajo, čakajo na vrsto v kopalnici in podobno, so dobili skupnostni občutek. Občutek doma,« je dejala Katja Muršič.

Novih zavetišč ne bo

Njene želje, da bi imela Ljubljana več zavetišč, se vsaj za zdaj ne bodo uresničile. »Dodatne namestitvene zmogljivosti za ranljive skupine so seveda vedno dobrodošle, a širitve v obliki klasičnih zavetišč ne načrtujemo. Menimo, da morajo zavetišča za brezdomne ostati zgolj zasilna, skrajna in začasna rešitev, iz katere ljudje ob ustrezni podpori napredujejo v prijaznejše oblike bivanja z večjimi možnostmi uspešnega izhoda iz brezdomstva,« pravijo na občini in dodajajo, da sofinancirajo temu primerne programe.

Do takšnih načinov bivanja v sodelovanju z občino skušajo ljudem pomagati tudi Kralji ulice, ki pa se srečujejo s številnimi težavami. Potrebe so namreč precej večje od stanovanjskih zmogljivosti, zato si želijo več neprofitnih stanovanj, najemodajalci pa so velikokrat nenaklonjeni ljudem z izkušnjo brezdomstva.

Z odpravljanjem ukrepov za zajezitev epidemije Kralji ulice vse več časa posvečajo tem programom, medtem ko za upravljanje začasnega zavetišča ne prejemajo nobenega financiranja. Zato bodo 21. maja zaprli zavetišče, medtem ko jim je občina za datum zaprtja predlagala 31. maj. Da bodo zavetišče zaprli ravno 21. maja, so se odločili, ker bo takrat izplačana socialna pomoč, ki jo bodo brezdomci lahko uporabili pri iskanju stanovanj. »Brez financiranja tega ne zmoremo početi. Čeprav se zavzemamo za nastanitveno podporo in pravico do stanovanja, saj človek potrebuje dom, bi bili pripravljeni še naprej skrbeti za zavetišče, če bi dobili javna sredstva,« pravi Hana Košan iz Kraljev ulice.


 OPOZORILO!
S piškotki si pomagamo pri zagotavljanju storitev. Z uporabo naših storitev se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke.

V redu | Več o tem