ŠENT
Slovensko združenje za duševno zdravje
Dodatni prostori za brezdomce v Ljubljani

01-04-2020

Ljubljana - V času epidemije koronavirusa je Mestna občina Ljubljana (MOL) omogočila uporabo dodatnih prostorov v stavbi na Rimski cesti 3 v Ljubljani. Za brezdomce je na voljo okoli 20 postelj, dostop do vode, elektrike in ogrevanja. S prostorom bo do nadaljnjega uporavljalo društvo Kralji ulice v povezavi tudi z drugimi društvi.

Foto: GoogleMaps

V Ljubljani sta sicer brezdomcem na voljo zavetišči na Poljanski cesti, ki ga upravlja CSD Ljubljana, in zavetišče za brezdomne uživalce prepovedanih drog, ki ga upravlja Društvo ŠENT. Poleg tega Javni stanovanjski sklad MOL oddaja stanovanjske enote nevladnim organizacijam, ki zagotavljajo javni interes na stanovanjskem področju in v njih izvajajo programe nastanitve. Društvo prostovoljcev Vincencijeva zveza dobrote ima tako v najemu eno stanovanjsko enoto, postopek oddaje druge enote je v teku, Društvo Kralji ulice pa ima v najemu devet stanovanjskih enot.

Kljub temu se na MOL zavedajo, kot sporočajo, "da prostorov, kjer bi brezdomci lahko bivali in spali, primanjkuje. Da bi tudi v teh časih imeli zavetje in streho nad glavo, smo jim začasno omogočili uporabo stavbe na Rimski cesti 3. Prostor velikosti 345 m2 smo brezplačno predali v upravljanje Društvu Kralji ulice. Namestili smo 20 zložljivih postelj z odejami in rjuhami, zagotovili brezplačno vodo, elektriko in ogrevanje. Kralji ulice pa so dolžni poskrbeti za red, razkuževanje in čistočo."

Za moške in ženske, brezplačno in odprto 24-ur

V zavetišču, ki so ga v Kraljih poimenovali Rimska, je prostora za do 20 oseb, sprejemajo moške in ženske. Bivanje v zavetišču je brezplačno. Nove kandidate in kandidatke sprejemajo vsak dan okoli 20. ure, če se postelje sprostijo. Gre za 24-urno obliko bivanja, ljudem pa ponujajo različne aktivnosti, da čim več časa preživijo v zavetišču.

Telefonska številka zavetišča je 030 323 307, na kateri se dobijo vse informacije o zavetišču, dogajanju in morebitnih prostih mestih.

V kolikor se bodo pojavile brezdomne osebe, ki bodo okužene z novim koronavirusom, bodo te imele prednost bivanja v zavetišču.

Ob tem bi radi pozvali Ministrstvo za zdravje in NIJZ za vso podporo, ki jo bomo ob tem potrebovali. Še vedno uporabljajo večinoma pralne maske, imajo rokavice, kar pa v primeru okužb ne bo dovolj.

Za uspešno delovanje zavetišča so pomoč ponudile tudi sorodne organizacije: Društvo prostovoljcev Vincencijeve zveze dobrote njihovim stanovalcem in stanovalkam omogoča tuširanje in pranje oblačil (predvsem tistim, ki sami to ne zmorejo), prav tako pa bodo pomagali s pranjem posteljnine in brisač zaposlena medicinska sestra pri Društvu Stigma nudi redno pomoč in svetovanje v zavetišču, pri dežuranju v zavetišču pa se jim bo pridružila strokovna delavka društva ŠENT. Slovenska filantropija bo poskrbela, da bodo njihovi stanovalci in stanovalke dobili tudi kakšen obrok hrane. Še vedno pa se zbira donacije, namenjene članom in članicam (nekaj donacije bodo namenili nakupu materialnih dobrin, ki jih potrebujejo za bivanje v zavetišču):

Društvo Kralji ulice, Pražakova 6, 1000 Ljubljana, TRR: SI56 0510 0801 2105 010 odprt pri A Banki, BIC banke: ABANSI2X, koda namena: CHAR, namen: donacija, sklic: SI99 (brez sklica), SMS donacija: A1 in Telemach – na 1919 pošljete sporočilo BREZDOMCI1 ali BREZDOMCI5 (1€ / 5€), T-2 – na 1919 pošljete sporočilo BREZDOMCI, s čimer donirate 1 evro. 

Več na Ljubljana.si


 OPOZORILO!
S piškotki si pomagamo pri zagotavljanju storitev. Z uporabo naših storitev se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke.

V redu | Več o tem