ŠENT
Slovensko združenje za duševno zdravje
Za brezdomce odprli sanitarije

27-03-2020

Ljubljana - Ko je ljubljanska mestna občina zaprla javna stranišča in pitnike, so brezdomci ostali brez dostopa do pitne vode in sanitarij. Na občini so pojasnili, da so z ukrepom sledili vladnemu odloku, saj se v javnih straniščih lahko zbere več ljudi, s tem pa so možnosti za širjenje okužbe s koronavirusom večje.

Po številnih pozivih medijev in društev, da je v času epidemije treba poskrbeti tudi za brezdomne osebe, so z občine zdaj sporočili, da so društvu za pomoč in samopomoč brezdomcev Kralji ulice v uporabo ponudili javne sanitarije pod Zmajskim mostom. Odprte bi lahko bile vsak dan od 9. do 18. ure, a pod pogojem, da bi sami skrbeli za čistočo, občina pa bi zagotovila razkužila, zaščitne maske in drugo potrebno opremo. A medtem so v društvu očitno že poiskali rešitev. "Od Kraljev ulice smo prejeli sporočilo, da bodo sanitarije s tušem in pralnico med 15. in 17. uro uporabljali na Društvu prostovoljcev Vincencijeve zveze dobrote (VZD), tako da sanitarij pod Zmajskim mostom ne bodo potrebovali," so pojasnili na občini.

Društvo prostovoljcev VZD ima svoje prostore v Plečnikovem podhodu. Na občini so ob tem dodali, da bodo društvu zagotovili vso potrebno zaščitno opremo, razkužila in druga čistila ter milo in toaletni papir. Brezdomcem je na voljo tudi zavetišče na Poljanski cesti, ki ga upravlja CSD Ljubljana, in zavetišče za brezdomne uživalce prepovedanih drog, ki ga vodi Društvo Šent.

Živa Rokavec, Dnevnik


 OPOZORILO!
S piškotki si pomagamo pri zagotavljanju storitev. Z uporabo naših storitev se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke.

V redu | Več o tem