ŠENT
Slovensko združenje za duševno zdravje
Rešujejo jih iz stiske

27-03-2020

Objavljamo članek Ane Cukijati, Primorske novice

Nova Gorica - Več kot 150 obiskovalcev dnevnega centra za uporabnike prepovedanih drog, ki na letni ravni obišče ta program, je že drugi teden brez aktivnosti in prostorov. Zaradi ukrepov ob preprečevanju širjenja virusa je tudi terensko delo spremenjeno in poteka brez direktnega stika. Mestna občina je zdaj poskrbela, da bodo dobili topel obrok, od danes pa tudi prenočišče.

Terenska ekipa v teh dneh deluje po spremenjenem programu. Foto: Ana Cukijati

Nimajo primerne zaščitne opreme

“Zaradi zaprtja dnevnega centra so uporabniki, ki nimajo v lasti ali najemu nepremičnine, prepuščeni javnim prostorom,” opisuje Luka Mrak, ki je tudi vodja terenske ekipe dnevnega centra. “Zaradi tega je pod vprašajem tudi njihova osveščenost o virusu, komunikacija, higiena ... Uporabniki imajo zaradi svojega položaja slabši imunski sistem in sodijo v ranljivo skupino,” poudari. Rešitev so v zadnjih dneh pospešeno iskali predstavniki mestne občine, Rdečega križa in civilne zaščite, ki se zavedajo problematike. Na ponedeljkovem sestanku so predstavili predlog, da bi sanitarije dnevnega centra odprli individualno za tiste, ki nimajo svojih domov, a le pod pogojem, da zaposlenim omogočijo popolno zaščitno opremo. Razkužila in rokavice imajo, mask je zmanjkalo. “A to ni dovolj. Za popolno preprečevanje okužbe rabimo zaščitna očala in obleke,” navaja Mrak.

Prav terensko delo, eden od temeljnih programov novogoriških enot Šenta, je doživelo največ sprememb. “Spremljanje, informiranje, svetovanje, pogovori odpadejo, komuniciramo preko telefona in spletnih omrežij,” pravi Mrak. Ker je dnevni center zaprt, je izmenjave pribora v domeni terenske ekipe. “Z uporabniki smo v stiku posredno, brez direktnega stika. Na dogovorjenem mestu vsakemu pustimo sterilni pribor in prevzamemo odpadnega,” pojasni.

Z ambulanto za zdravljenje odvisnosti so se dogovorili, da bodo uporabnikom ponudili možnost, da substitucijsko terapijo pripeljejo na dom, ostali jo bodo prevzeli pred zdravstvenim domom. Kot zagotavlja Mrak, terenska ekipa prevzema vzorce novih drog in jih pošilja na analizo, saj se v krizi pojavijo nove droge ali njihovi ponaredki.

Dobijo topli obrok, od danes tudi prenočišče

Svetla točka za najbolj socialno ogrožene uporabnike drog je, da se lahko od torka okrepčajo s toplim obrokom, ki jih za socialno ogrožene pripravijo v kuhinji Vrtca Nova Gorica, je povedal Mrak.

Z mestne občine so sporočili, da bodo uporabnikom v sodelovanju s CZ in Šentom zagotovili tudi prenočišče. Danes bodo v bližini dnevnega centra postavili dva bivalnika, kjer bodo lahko prenočevali. “Obenem pa bo v sodelovanju z osebjem Šenta poskrbljeno, da bodo imeli dnevni dostop do sanitarij in tuša ob vnaprej določenih terminih, individualno po dogovoru. Vsak dan jim bo na to lokacijo dostavljen topli obrok. Osebje Šenta bo v stalni komunikaciji z brezdomci in uporabniki prepovedanih drog in bo sproti razreševalo morebitne težave,” so še pojasnili na občini.


 OPOZORILO!
S piškotki si pomagamo pri zagotavljanju storitev. Z uporabo naših storitev se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke.

V redu | Več o tem