ŠENT
Slovensko združenje za duševno zdravje
Pismo predsednice: Epidemija in duševno zdravje

22-03-2020

Spoštovani sodelavci in člani društva ŠENT,

Izpostavljeni smo številnim informacijam o nevarnosti in grožnjah novega virusa. Večina nas tako dneve preživlja v čim večji osami, s katero se skušamo spoprijeti na najbolj učinkovite načine. To so vzdrževanje dnevne rutine (vsakdanjih načrtovanih dnevnih opravil), telesna dejavnost v skladu z našimi zmožnostmi in povezovanje z drugimi preko spletnih orodij in telefona. Priporočila so, da naj izbiramo informacije, ki jim sledimo, iz preverjenih virov, kot so spletne strani Vlade in Nacionalnega inštituta za javno zdravje ter spletnih strani Svetovne zdravstvene organizacije.

V času, ko moramo biti v izolaciji je posebej pomembno, da ostanemo povezani. Sama sem vesela klica kogarkoli, ki potrebuje pogovor in morda razbremenitev, na to pa so pripravljeni tudi strokovni delavci ŠENT v skladu z obvestili, ki jih prejemate.

Pozivam vas, da se držimo navodil Vlade in NIJZ, tudi o socialni distanci in vas hkrati prosim, da v čim večji meri vzpostavljate povezave med nami. Predlagam tudi, da ne sledimo vsem spletnim objavam glede epidemije. Večina njih je katastrofična, namenjena bodisi ustvarjanju vse večjega strahu, ki bo zagotovil, da bodo ljudje doma, ali pa le senzacionalistična. Verodostojnost teh poročil je pogosto nepreverjena.

Res je, da moramo ostati doma in da je to za zdaj najboljše zagotovilo, da ostanemo zdravi. Res pa je tudi, da lahko ostanemo povezani. Za številne je čas epidemije tudi čas, ko lahko najdejo priložnost za opravila in razvedrila, za katere prej ni bilo časa. Prepričana sem, da odgovorni v Vladi in zdravstveni ter delavci civilne zaščite ter strokovnjaki ŠENT opravljajo svoje delo dobro in prav. Prepričana sem, da bo ob takšnem delovanju epidemija trajala najkrajši možni čas. Verjamem tudi, da se lahko v tem času še tesneje povežemo.

Želim nam, da bi se lahko čim prej spet družili v živo. Do takrat pa poskusimo ostati zdravi in povezani.

Sedem nasvetov, kako se ubraniti stresa ob izolaciji (in tudi sicer):

1. Jejte zdravo.
2. Varujte se pretiranega uživanja alkohola in kajenja, čim bolj omejite vnos teh psihoaktivnih snovi
3. Bodite telesno dejavni v skladu z vašimi zmožnostmi, tudi če so to le krajši sprehodi;
4. Vzemite si čas za sprostitev;
5. Uporabljate tehnike čuječnosti in meditacije ali druge sprostitvene vaje
6. Pazite na higieno spanja, omogočite si miren počitek. Če ne morete spati, ker razmišljate o skrbeh, vstanite
7. Ne bodite prestrogi do sebe. Bodite strpni do drugih.

Vesna Švab, predsednica


 OPOZORILO!
S piškotki si pomagamo pri zagotavljanju storitev. Z uporabo naših storitev se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke.

V redu | Več o tem