ŠENT
Slovensko združenje za duševno zdravje
Med epidemijo strmo narasla poraba antidepresivov

17-11-2020

Objavljamo članek Gorazda Rečnika, Rtvslo.si

Vplivi epidemije in omejitvenih ukrepov se vse bolj odražajo tudi na duševnem zdravje ljudi. Na to kažejo tudi podatki o rasti porabe antidepresivov, ki so skrb vzbujajoči.

Podatki za prvo polovico leta 2020 kažejo na strmo rast porabe antidepresivov. Aprila je bilo izdanih za 21 odstotkov več receptov za antidepresive kot enakega meseca lani, maja kar za 41. "Psihiatrija ni v službi oblasti, ampak seveda oblast še kako vpliva na to, kdo in kako in s kakšnimi simptomi prihaja v psihiatrijo," pojasnjuje psihiatrinja in psihoterapevtka Breda Jelen Sobočan.

Klinična psihologinja Sana Čoderl Dobnik opozarja, da so se s porastom duševnih stisk še bolj pokazale slabosti zdravstvenega sistema. "V smislu slabe dostopnosti do pomoči psihiatrov, pedopsihiatrov, kliničnih psihologov v celotnem zdravstvenem sistemu."

Veliko večja je dostopnost do antidepresivov, ki imajo tudi stranske učinke. "Antidepresivov nihče ne jemlje zato, ker bi mu to bilo všeč ali ker bi bilo moderno. V bistvu vzame manjše zlo, se odpove enemu delu življenja, ki bi bilo sicer drugačno na račun tega, da je manj anksiozen, da čustveno zdrži, da lahko spi ponoči, da ima apetit, da lahko kontaktira z ljudmi, da ga ne preplavljajo črne misli," je za Radio Slovenija dejala Breda Jelen Sobočan.


 OPOZORILO!
S piškotki si pomagamo pri zagotavljanju storitev. Z uporabo naših storitev se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke.

V redu | Več o tem