ŠENT
Slovensko združenje za duševno zdravje
'Zrelost in solidarnost pomeni tudi, da razumemo strah pred okužbo'

24-10-2020

Objavljamo del prispevka o duševnem zdravju v magazinu portala 24ur.com:

Duševno zdravje v času epidemije najbolj ogroženo pri ranljivih skupinah

Številne mednarodne organizacije na področju duševnega zdravja in tudi Slovensko združenje za duševno zdravje ŠENT pozivajo, naj se v obdobju krize poveča skrb za posebej ranljive skupine. "Evropska zveza za javno zdravje je opredelila posebne skupine prebivalstva, ki so bolj ogrožene kar se tiče duševnega zdravja v času epidemije. To so starejši (izpostavljeni osamljenosti, revščini in več boleznim), brezdomci, uživalci prepovedanih drog, ljudje s hudimi duševni motnjami, migranti, ljudje, ki živijo v revščini, invalidi in nekatere druge skupine. Za te skupine se je že izkazalo, da so zaradi svojih posebnih značilnosti bolj občutljive za infekcijo, ob tem pa imajo tudi slabši dostop do zaščitnih sredstev ali se slabše varujejo," pravi predsednica združenja in psihiatrinja prof. dr. Vesna Švab.

Prof. dr. Vesna Švab, foto: Šent arhiv

Kot pravi, posebna skrb za te občutljive skupine temelji na načelih solidarnosti in zahteva širok konsenz glede tega, da pristopimo k ranljivim skupinam proaktivno in v skupnosti. "Če želimo doseči ranljive skupine, je treba krepiti storitve in službe na področju duševnega zdravja. Pri obvladovanju krize gre za vzpostavljanje ravnovesja med varovanjem in sproščanjem varovanja za večjo produktivnost, vzpostavljanje uravnoteženega pristopa, ki temelji na presoji tveganj," pravi dr. Švab in dodaja, da je vzpostavljanje ravnovesja ukrepov v teh okoliščinah zahtevna naloga.

'Zrelost in solidarnost pomeni tudi, da razumemo strah pred okužbo'

Eden od razlogov, da so ljudje nezadovoljni z vladnimi spreminjajočimi se ukrepi, tiči v tem, da ljudje težko sprejmemo, da znanost in stroka še ne poznata natančnih odgovorov na epidemijo in se zato zatekata k preizkušenim vzorcem omejevalnih ukrepov, ki so pomagali pri prejšnjih epidemijah. "Jasnih odgovorov o tem, kako bomo ustavili epidemijo, še ni. Negotovost zaradi pandemije generira veliko tesnobe in občutkov nemoči, ki se lahko izkažejo in izrazijo kot jeza in ogorčenje ali kot navidezna in očitno pretirana gotovost," pravi dr. Švab.

Več si preberite v magazinu portala 24ur.com


 OPOZORILO!
S piškotki si pomagamo pri zagotavljanju storitev. Z uporabo naših storitev se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke.

V redu | Več o tem