ŠENT
Slovensko združenje za duševno zdravje
V času COVID-19 povečana raba alkohola in drog

14-05-2020

Po podatkih, ki jih v anketah zbirajo v organizaciji DrogArt, v projektu SOPA in kot so jih hkrati predstavili tudi v oddaji Tednik dne 13. 5. 2020 na RTVSlo, se je v času epidemije COVID-19 povečalo število duševnih stisk in zasvojenosti. V tem obdobju se je povečala poraba alkohola in ostalih drog, število kaznivih dejanj nasilja v družini v primerjavi z lanskim enakim obdobjem je naraslo za 20%.

Anketa Drogart med 706 uporabniki kaže, da se je pri polovici anketirancev psihično počutje v času epidemije poslabšalo. Po podatkih SOPA - Skupaj za odgovorno pitje alkohola, so razlogi za pogostejšo rabo alkohola največkrat: dolgočasje, osamljenost, tesnoba, nemir.

Več o tematiki si lahko ogledate v TV prispevku TUKAJ.

Na povezavi TUKAJ pa najdete smernice za prvo psihološko pomoč v primeru tveganega in škodljivega pitja alkohola, ki so objavljene poleg smernic za depresijo, panične napade in samomorilno vedenje, ki so že bile razvite.

 


 OPOZORILO!
S piškotki si pomagamo pri zagotavljanju storitev. Z uporabo naših storitev se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke.

V redu | Več o tem