ŠENT
Slovensko združenje za duševno zdravje
Virus: Kdaj se testirati?

19-03-2020

Testiranje na bolezen COVID-19 se v Sloveniji izvaja le pri ljudeh z znaki okužbe (vročina, kašelj ali občutek pomanjkanja zraka), ki so v 14 dneh pred začetkom bolezni:

- potovali na območja izbruha oziroma prišli s teh območij,
- bili v tesnem stiku z osebo s potrjeno okužbo (npr. živijo v skupnem gospodinjstvu, opravljajo - delo v istem prostoru, so obiskali bolnika v bolnišnici ipd.).

V državi je vzpostavljenih 16 vstopnih točk za odvzem brisa (zdravstveni domovi Murska Sobota, Maribor, Slovenj Gradec, Koper, Ljubljana, Postojna, Kočevje, Velenje, Trbovlje, Brežice, Novo Mesto, Jesenice, Kranj, Nova Gorica in Tolmin, splošna bolnišnica Celje in bolnišnica Šempeter), kjer pa osebe s sumom na okužbo s koronavirusom obravnavajo le na podlagi napotitve osebnega ali dežurnega zdravnika.

Bolnikov prvi kontakt tako še vedno ostaja izbrani osebni zdravnik oz. urgentna služba, če osebni zdravnik ni dosegljiv.

Bolnik s sumom na okužbo s koronavirusom torej najprej telefonira svojemu osebnemu zdravniku. Ta bo po pogovoru z bolnikom in posvetu z lokalnim epidemiologom ocenil, ali je sum upravičen ali ne. Če bo ocenil, da je sum upravičen, bo bolniku prek telefona sporočil, na katero od 16. točk za odvzem brisa naj gre.

Priporočilo vseh pristojnih služb še vedno velja, da v času epidemije ostanite doma, če je to le mogoče. Hvala za razumevanje.

Vir: Ministrstvo za zdravje


Deli!OPOZORILO!
S piškotki si pomagamo pri zagotavljanju storitev. Z uporabo naših storitev se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke.

V redu | Več o tem