ŠENT
Slovensko združenje za duševno zdravje
Virus: Kdaj se testirati?

19-03-2020

[ Zadnja sprememba: 3. 4. 2020 ]

V Sloveniji se trenutno lahko testira osebe z okužbo dihal, ki potrebujejo bolnišnično oskrbo, in osebe z blago okužbo dihal:

- ki so starejše od 60 let,
- ki imajo ko-morbidnosti (visok krvni tlak, sladkorna bolezen, srčno-žilne, pljučne, ledvične, težje jetrne bolezni),
- vse osebe z imunskimi pomanjkljivostmi, ne glede na starost.

V državi je vzpostavljenih 16 vstopnih točk za odvzem brisa (zdravstveni domovi Murska Sobota, Maribor, Slovenj Gradec, Koper, Ljubljana, Postojna, Kočevje, Velenje, Trbovlje, Brežice, Novo Mesto, Jesenice, Kranj, Nova Gorica in Tolmin, splošna bolnišnica Celje in bolnišnica Šempeter), kjer pa osebe s sumom na okužbo s koronavirusom obravnavajo le na podlagi napotitve osebnega ali dežurnega zdravnika.

Bolnikov prvi kontakt tako še vedno ostaja izbrani osebni zdravnik oz. urgentna služba, če osebni zdravnik ni dosegljiv.

Bolnik s sumom na okužbo s koronavirusom torej najprej telefonira svojemu osebnemu zdravniku. Ta bo po pogovoru z bolnikom in posvetu z lokalnim epidemiologom ocenil, ali je sum upravičen ali ne. Če bo ocenil, da je sum upravičen, bo bolniku prek telefona sporočil, na katero od 16. točk za odvzem brisa naj gre.

Priporočilo vseh pristojnih služb še vedno velja, da v času epidemije ostanite doma, če je to le mogoče. Hvala za razumevanje.

Vir: Ministrstvo za zdravje

Kako poteka testiranje vzorcev brisov:

Vir: Ministrstvo za zdravje


 OPOZORILO!
S piškotki si pomagamo pri zagotavljanju storitev. Z uporabo naših storitev se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke.

V redu | Več o tem