ŠENT
Slovensko združenje za duševno zdravje
Ministrstvo: Strokovnjaki bodo slišani!

25-11-2019

Otočec - Strokovnjaki, vpeti v socialno delo po državi, so na 25. Dnevih Socialne zbornice Slovenije na Otočcu izpostavili, da zahtevajo sodelovanje pri izdelavi strateških dokumentov in drugih sprememb. Z ministrstva za delo so dobili zagotovilo, da bodo slišani in da jih bodo upoštevali.

mag. Nace Kovač
Nace Kovač, izvršni direktor Šenta, foto: arhiv

Predsednik Socialne zbornice Slovenije Nace Kovač je ob koncu dvodnevnega osrednjega strokovnega posveta na državni ravni za STA povedal, da so zbornico ustanovili, da sodeluje z državo in da zaradi tega želijo in pričakujejo, da država izkoristi kakovostne strokovnjake z dolgoletnimi izkušnjami. Vedno so namreč pripravljeni sodelovati, razmišljati in razpravljati o tem, kako bi se socialno-varstveno področje v Sloveniji še bolje razvijalo. Sicer pa so iskali in razpravljali o rešitvah ter izzivih pri delu z ljudmi in z najbolj ranljivimi skupinami. Govorili so o dolgotrajni oskrbi, o kakovosti bivanja v socialno-varstvenih zavodih in delu z družinami, izkupiček dvodnevnega srečanja pa je predvsem pridobivanje in izmenjava strokovnih mnenj in izkušenj ter dopolnitev in nadgradnja strokovnega dela na področju socialnega varstva v Sloveniji.

Kovač je med najbolj perečimi temami navedel varstvo starih in iskanje kakovostne ter povezane mreže socialno-varstvenih storitev in programov, ki bi starim kakovostno življenje omogočili tako v skupnosti kot zavodih oz. domovih za ostarele.

Spregovorili so tudi o regijski reorganizaciji centrov za socialno delo s poudarkom novosprejetega družinskega zakonika, ki po njegovem mnenju prinaša vrsto novosti, ki bodo strokovnim delavcem omogočile drugačno delo, je še dejal Kovač.

Zbrane na srečanju je nagovorila tudi ministrica za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Ksenija Klampfer. Vršilka dolžnosti generalne direktorice direktorata za socialne zadeve Mojca Pršina pa je na novinarski konferenci po srečanju ocenila, da so tovrstna srečanja pomembna za pridobitev informacij s terena in mnenja različnih strokovnjakov. Po njenih besedah so veseli vsakih povratnih informacij. Zagotovila je, da bodo omenjenim željam po sodelovanju ter dialogu z državo prisluhnili. Zahtev po sodelovanju so veseli, strokovnjaki s področja socialnega dela pa "bodo slišani in jih bomo seveda tudi upoštevali", je še dodala Pršinova.

STA


 OPOZORILO!
S piškotki si pomagamo pri zagotavljanju storitev. Z uporabo naših storitev se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke.

V redu | Več o tem