ŠENT
Slovensko združenje za duševno zdravje
Kam, ko nimaš kam, ali korona bluz

18-12-2020

Objavljamo prispevek anonimnega uporabnika Šentovega DC Velenje v lokalnem tedniku Naš čas, rubriki Socialni podlistek 

Tudi jaz doživljam stisko tega časa, doživljam vse te poglede mimoidočih, ki kritično govorijo, molče in včasih tudi z glasom. Sem jezen, ves čas sem jezen, tudi ko se smejim. V bistvu sem žalosten, v meni je bolečina, ki je še od prej, veliko od prej, ki je posledica dogodkov, na katere nisem imel vpliva. Ampak zdaj sem tu, del te družbe, del tega mesta in tudi jaz poskušam samo živeti in preživeti. Trudim se biti normalen v tej novi realnosti. Težko je in meni je še težje.

V zadnjih sedmih tednih, odkar so ponovno poostreni ukrepi za preprečevanje okužb s koronavirusom, je nastal »velik problem«, kje imeti oz. poskrbeti za konzumacijo svojih »sladkarij«. Mislim, da vsi vemo, da se pod konzumacijo »sladkarij« skriva beseda droga. Odkar so ti ukrepi v veljavi, je težava v lokaciji... To je po navadi na kakšnem stranišču (npr. javni WC-ji, v nakupovalnih centrih), stopnišču, terasah lokalov (pač nekje v mestu, kjer je na voljo streha, osvetljava, tekoča voda ...). Najbrž bodo ti stavki naleteli na veliko negativnih kritik, mnenj, ampak realnost je takšna, da v našem mestu ni nikjer varne sobe oz. prostora, ki bi bil namenjen konzumiranju »sladkarij«. Želim si, da bi bil v naši državi, v naši lokalni skupnosti čim prej vzpostavljen tak program, ki bi bil tudi reguliran iz države in zdravstveno oskrbovan, ki bi bil namenjen reševanju problematike uporabe drog na javnem mestu, da bi se lahko z njim omogočalo varno okolje, v katerem bi lahko uživali droge manj škodljivo, kjer bi lahko dobili sterilen pribor za injiciranje, zaradi česar bi, prepričan sem, prihajalo do manjšega prenosa bolezni (hiv, hepatitis B in C...). Uporabljene igle bi ostale v vami sobi in ne zunaj, kjer bi se lahko kdo od mimoidočih zbodel. Sigurno bi se s tem omejila tudi preprodaja droge, kriminal, zadevanje v javnosti, uriniranje v okolici, motenje javnega reda in miru.

Uporabnik programa Dnevni center za zmanjševanje škode zaradi drog ŠENT


 OPOZORILO!
S piškotki si pomagamo pri zagotavljanju storitev. Z uporabo naših storitev se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke.

V redu | Več o tem