ŠENT
Slovensko združenje za duševno zdravje
Vpeljava socialnega podjetništva na kmetijo
Vpeljava socialnega podjetništva na kmetijo

Naziv projekta: »Vpeljava socialnega podjetništva na kmetijo«
Kraj izvajanja projekta: Občina Novo Mesto
Oblika programa: Sociala, okolje, izobraževanje
Obdobje trajanja projekta: 36 mesecev (od 7. 11. 2019 dalje)

Vodilni partner: ŠENT - Slovensko združenje za duševno zdravje
Upravičenci: Društvo ŠENT, Kmetija Kastelic
Financerji: Evropski sklad za razvoj podeželja
Vrednost projekta: 44.408,45 EUR

Povzetek:

V Sloveniji ni veliko kmetij, ki bi se ukvarjale z omogočanjem celodnevnega bivanja odraslih in starejših oseb, ki niso odvisne od tuje pomoči pri opravljanju osnovnih dnevnih opravil. Tudi takšnih ni veliko, ki bi nudile zgolj dnevne oblike bivanja odraslih in starejših oseb. Prebivalstvo v Sloveniji se stara, potrebe po teh dejavnostih se večajo. Za kmetije velja splošna omejitev 12 oseb za dnevne oblike bivanja odraslih oseb in 6 oseb za celodnevno bivanje.

Z vsebinami projekta bomo vplivali na ohranjanje funkcij in izboljšanje situacije ciljnih skupin iz podeželskega okolja, ki ostajajo v domačem okolju in ob pomoči sorodnikov oziroma drugih skrbnikov, še zmorejo skrbeti zase, bi pa potrebovali občasno podporo in kvalitetnejše preživljanje prostega časa izven domačega okolja. Institucionalno varstvo bi zanje zaradi prevelike spremembe načina življenja pomenilo velik stres in s tem poslabšanje psihofizičnega stanja. Z individualno prilagojeno podporo ter raznimi izobraževalnimi in socialnovarstvenimi aktivnostmi na kmetiji pa bi se lahko njihovo psihofizično stanje ohranjalo ali celo izboljšalo, saj bi glede na predhodno življenje v podeželskem oziroma kmečkem okolju vključitev v skupine oziroma skupnosti na kmetiji pomenila nadaljevanje podobnega načina življenja, poleg tega pa bi bila to tudi pridobitev za svojce, saj bi ostajali v dostopni razdalji ter bili občasno razbremenjeni. 

Projektni partner, kmetija Kastelic, na območju Slovenije, potrebuje za potrebe vpeljave dejavnosti socialnega varstva odraslih in starejših oseb znanje s področja socialnega varstva, nadgradnjo opreme za izvajanje dnevnega varstva ter ureditev opreme za celodnevno varstvo odraslih in ostarelih oseb na kmetiji. Ob tem se morajo člani kmetije usposobiti za izvajanje nove dejavnosti.

Cilji projekta so:

Uspešna vpeljava socialnega podjetništva na kmetijo, s specifičnimi cilji:

Glavne dejavnosti in pričakovani rezultati projekta so:

Povezave:


 


Glavni sofinancer programa




OPOZORILO!
S piškotki si pomagamo pri zagotavljanju storitev. Z uporabo naših storitev se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke.

V redu | Več o tem