ŠENT
Slovensko združenje za duševno zdravje
Zavetišče za brezdomce: Dan duševnega zdravja

14-10-2019

Vabimo vas k branju članka o ŠENT-ovem zavetišču za brezdomce v Novi Gorici avtorja Mitje Marussiga. Na ŠENT-u smo ponosni na našo ekipo in njihove uspehe. Članek si lahko prebrete tukaj.

 

Če niste naročnik časnika pa je tekst članka na voljo tukaj:

 


Včerajšnji svetovni dan brezdomstva je bil za novogoriški Šent še posebno pomemben.
S severnoprimorskimi občinami so podpisali pogodbo o sofinanciranju programa zavetišča za brezdomce, sicer bi ga morali zapreti. "Program moramo razširiti, saj moramo žal zavračati ljudi, pravi vodja Vesna Lipušček. Prihodnje leto naj bi dobili dodatna mesta in boljše pogoje.

"Dosegli smo veliko zmago, rešili smo program, je bila včeraj zadovoljna vodja zavetišča Vesna Lipušček, ki
se je zahvalila občinam. Zavetišče, ki so ga v nekdanjem samskem domu Primorja odprli v začetku leta 2016, je
imelo namreč ves čas finančne težave. Potreb je veliko, možnosti pa omejene.

Ves čas polno zasedeno

Poleg ministrstva za delo ga najbolj izdatno finančno podpira novogoriška občina, a če ostale ne bi priskočile na pomoč in zagotovile manjkajočih 9000 evrov, bi moralo zapreti vrata, dvanajst brezdomcev pa bi moralo tudi noči preživeti na ulici. Center je zdaj postal regijski, kar omogoča redno sofinanciranje.
"Pri nas so večinoma stalni uporabniki. Imamo dvanajst postelj, potreb pa je veliko več, potrjuje Vesna Lipušček. Brezdomni pri njih prespijo, si kaj skuhajo in pojejo, se umijejo. Zavetišče je odprto od 21. do 9. ure, a to ne pomeni, da se z brezdomci ne ukvarjajo tudi čez dan. "Lahko se vključijo v svetovanje, naredimo individualni načrt, pomagamo pri osebnih stiskah, koga usmerimo v psihoterapevtsko pomoč, pojasnjuje. Ponoči v zavetišču, čez dan morajo na ulico Uporabniki so večinoma iz regije, pridejo pa tudi iz drugih delov države in tujine. Slednji so prehodni. "Še vedno v družbi velja, da gre za delomrzneže, odvisnike, lenuhe-Vsak ima razlog, da se je znašel pri nas, nihče ni tu po lastni izbiri, na stigmo brezdomcev opozarja Vesna Lipušček. Prav zato si želijo, da bi program razširili na ves dan in mu dodali pomoč pri zaposlovanju.

"Ničesar nismo rešili, če so ves dan na ulici. Rehabilitacija ni končana, če ni poskrbljeno za celodnevno oskrbo in zaposlovanje, potrjuje. A dodaja, da več kot dvanajst ur zavetišče ne more biti odprto zaradi finančno omejenih možnosti. Prav to, da lahko pridejo šele zvečer in morajo zjutraj ven, najbolj moti uporabnike. Sploh zdaj, ko stiska mraz. "Pridemo lahko ob 21. uri, imamo uro, dve, da poskrbimo za higieno, si skuhamo, pojemo in počistimo, ob 9. uri pa moramo ven. Ni važno, ali je sonce ali dež, ali je toplo ali mraz, ali si zdrav ali imaš 39 stopinj Celzija vročine, moraš iz zavetišča. Čez dan nekateri gredo v dnevni center, sicer greš naokoli, si zunaj, pravi Luka Saksida, mladenič, ki živi že šest let na ulici. Podobno kot ostali si želi, da bi bil center odprt ves dan. Pohvali srčnost vodje in sodelavk, o socialnih službah pa nima ravno laskavega mnenja.

"V treh letih smo imeli skupno 80 ljudi, marsikdo se je postavil na lastne noge oziroma rešil iz največje stiske,
nekateri so se vrnili domov, nekateri k partnerkam, Vesna Lipušček pove, da je tudi veliko lepih zgodb. Nadeja se, da se bodo razmere v zavetišču spremenile na bolje. Mestna občina bo skupnostni center, v katerem je zavetišče, obnovila. "Z dvanajst bomo prišli na 16 do 20 postelj, načrtujemo urediti tudi stanovanjski del za uporabnike, ki lahko sami poskrbijo zase, pojasnjuje. "Na mestni občini se zavedamo, da je brezdomstvo problem, ki se tiče nas vseh, pravi novogoriška podžupanja Elena Zavadlav Ušaj.

Prenova skupnostnega centra, v katerem bodo poleg zavetišča za brezdomce tudi drugi programi s področja zdravstva in sociale, bo stala dober milijon evrov, zagotovili jih bodo država, mestna občina in EU. Trenutno pripravljajo razpis za izbiro izvajalca del. "Nadejamo se, da bi prihodnje leto center uredili v celoti, a to ni odvisno
le od nas, saj se vodi projekt preko EZTS. Če bi bilo odvisno le od mestne občine, bi gradnjo lahko že začeli. A držimo pesti, da bo čim prej, je še dejala.


 OPOZORILO!
S piškotki si pomagamo pri zagotavljanju storitev. Z uporabo naših storitev se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke.

V redu | Več o tem