ŠENT
Slovensko združenje za duševno zdravje
7. DSE 2016

7. Dnevi socialne ekonomije so v organizaciji društva ŠENT in SKUP – Skupnost privatnih zavodov Slovenije pod pokroviteljstvom Urada predsednika Republike Slovenije in Mestne občine Ljubljana, potekali 12. in 13. oktobra 2016. V dveh tematsko razgibanih dnevih smo gostili pomembne predstavnike in strokovnjake s področja socialne ekonomije in drugih sorodnih področij ter odpirali tudi teme, ki sicer ne dobijo dovolj pozornosti.

Etika je pomemben in prepoznan element poslovnega sveta, a še vedno ne dosega svojega polnega potenciala. O tem je uvodoma s pravno ekonomskega vidika govoril prof.dr. Franjo Štiblar s Pravne fakultete Univerze v Ljubljani. V nadaljevanju smo se posvetili ekološko obarvanim temam in inovativnem zaposlovanju oseb v družbeno odgovornih podjetjih. Nataša Jazbinšek Sršen, vodja skupine Zelena prestolnica Evrope iz Mestne občine Ljubljana je predstavila uspešen in prepoznan projekt Zelena prestolnica Evrope 2016 – Ljubljana.

Na dnevih smo gostili uspešna družbeno odgovorna podjetja. Družbena odgovornost podjetij je koncept, po katerem naj bi podjetja v svoje poslovanje poleg skrbi za pridobivanje dobička uvrstila tudi skrb za vse, s katerimi pri svojem poslovanju prihajajo v stik. To pomeni skrb za zaposlene, spoštovanje mednarodnih in domačih standardov s področja dela in človekovih pravic, pošten odnos do kupcev in dobaviteljev ter skrben odnos do narave in okolja. Svoje poslanstvo so predstavili: Alen Kobilica iz Organike Plus, Alen Marić iz Woodway-a, Jurij Vahtar in Katja Keržan iz Trash Design-a in Bogdan Dobnik iz socialnega podjetja Bolje.

O možnostih zaposlovanja najranljivejših družbenih skupin na podeželju smo govorili na okrogli mizi Podeželje in kmetijstvo, na kateri so sodelovali Darja Pipan iz Kmetijske zbornice Slovenija, Peter Svetina iz Zavoda Grunt – Zavoda za socialno podjetništvo na podeželju, Vida Mesar in Anastazija Jež Krebelj, predstavnici EKO kmetije Brinjevka ter Slavica Klemenčič, ki je med drugim predstavila tudi razvojni projekt Društva ŠENT - Bivalne skupine na kmetiji. Uvodno tematsko predavanje okrogle mize je vodila Darja Pipan.

Sledilo je predavanje Razpisi in sredstva za socialno podjetništvo Tadeja Slapnika, državnega sekretarja v kabinetu predsednika vlade, ki je zadolžen za vzpostavitev dialoga s civilno družbo in koordinacijo državljanskih pobud ter socialno podjetništvo. Ta tematika je bila tudi rdeča nit okrogle mize v nadaljevanju, na kateri so sodelovali predstavniki dobrih praks. Predstavljen je bil tudi projekt Društva ŠENT - Socialna trgovina Sotra. Dan smo zaključili z večernim dogodkom v Zavodu pod strehco. Predstavili so nam svoje delovanje in nas pogostili.

Drugi dan konference je bil skoraj v celoti posvečen zaposlovanju ranljivih ciljnih skupin. Uvodoma je Pietro Boriotti predstavil projekt CTRL+ALT+ENTERprise v okviru razpisa Erasmus plus, ki spodbuja povečevanje samozaposlovanja za delovno in socialno integracijo ranljivih družbenih skupin. Sledila je predstavitev projekta EXIT, ki je bil namenjen podpori in pomoči uporabnicam in mamicam v materinskih domovih in varnih hišah pri iskanju možnosti za vključitev in zaposlitev v družbenem podjetništvu. Mag. Jana Ponikvar je v predavanju z naslovom Podporno zaposlovanje predstavila model podpornega zaposlovanja, ki temelji na zagotavljanju in izvajanju strokovne podpore invalidom, delovnemu okolju in delodajalcu.

Na okrogli mizi Aktivacija neaktivnih smo govorili o tem, kako lahko k uspešni aktivaciji neaktivnih pripomore dialog med nevladnimi organizacijami in pristojnimi vladnimi institucijami. Sodelovali so predstavniki Skupnosti centrov za socialno delo, Sončka, Kraljev ulice, Socia in ŠENT-ovih dnevnih centrov.

Dnevi socialne ekonomije so se zaključili s predavanjem dr. Igorja Pribaca z Oddelka za filozofijo na Filozofski fakulteti Univerze v Ljubljani na temo etike in socialne ekonomije in se nadaljevali še 14. oktobra v Mariboru v okviru organizacije Tkalka.


 


Predstavitve udeležencev na konferenci

Uvodni pozdrav organizatorjev 7. DSE in pozdravni nagovor g. Tadeja Slapnika, državnega sekretarja

Etika s pravnoekonomskega vidika, dr. Franjo Štiblar

Predavanje ge. Nataše Jazbinšek Seršen, vodje skupine Zelena prestolnica Evrope (MOL)

Predstavitev podjetij, ki na inovativen način ustvarjajo nove zaposlitve, ob tem pa skrbijo za manjšo onesnaženost okolja.

Predavanje "Kmetijstvo in podeželje", Darja Pipan, KGZS.

Posnetek okrogle mize "Podeželje in kmetijstvo ter Lokalna skupnost in sodelovanje občin".

Posnetek okrogle mize "Razpisi in sredstva za socialno podjetništvo."

Predstavitev projekta CTRL+ALT+ENTERprise, Pietro Boriotti.

Predstavitev projekta EXIT, Jadranka Glavač, Špela Šega.

Posnetek okrogle mize "Aktivacija neaktivnih".

Zaključno predavanje "Etika in socialna ekonomija", dr. Igor Pribac.
OPOZORILO!
S piškotki si pomagamo pri zagotavljanju storitev. Z uporabo naših storitev se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke.

V redu | Več o tem