ŠENT
Slovensko združenje za duševno zdravje
SKUPAJ OBELEŽIMO DAN DUŠEVNEGA ZDRAVJA - 10.10.2019

07-10-2019


Približuje se svetovni dan duševnega zdravja.


Glavna tema letošnjega dne duševnega zdravja je preprečevanje samomora. V dnevnih centrih društva ŠENT bomo tako 10. oktobra 2019 spregovorili, debatirali in poslušali o tej temi.
Program srečanja ob dnevu duševnega zdravja po izpostavah ŠENT-a je zelo raznolik. Vljudno vabljeni, da se nam pridružite na aktivnostih.

- V dnevnem centru CELJE bo potekala predstavitev dnevnega centra, društva ŠENT in projekta SOPA (Skupaj za odgovorno pitje alkohola). Nastopil bo pevski zbor in uporabniki bodo imeli recitacije. Govorili bomo o preprečevanju samomora, zmanjševanju stisk in preventivi.

- V dnevnem centru KOČEVJE se bomo družili ob čaju in ogledu motivacijskega filma v sodelovanju z večgeneracijskim centrom.

- V dnevnem centru KOPER bomo imeli že tretje leto skupni dogodek, s katerim obeležimo Svetovni dan duševnega zdravja. Dogodek nosi naslov "Od stiske do rešitve". Od 10:30 do 14:00 bomo imeli dan odprtih vrat in v popoldanskem terminu predstavitveno delavnico metode fraktalnega risanja.

- Dnevni center KRANJ vabi na pogovorno uro na temo samomora z namenom izdelave letaka o dejstvih, razlogih, nevarnostih in kriznih stanjih, ki potencialno lahko privedejo do samomora. Sodelovali bomo tudi v akciji »Prekolesarimo Kranj« kot podpora akciji »Prekolesarimo svet«. Več o akciji si preberite na tej povezavi.

- V dnevnem centru LJUBLJANA vas lepo vabimo na predavanje g. Roka Zaletela na temo "Alkohol in duševno zdravje", na dan odprtih vrat in osebno zgodbo uporabnika. Vabilo najdete tukaj.

- Dnevni center MARIBOR vabi na strokovni posvet ob svetovnem dnevu duševnega zdravja 2019 z naslovom "Duševna stiska – znam, zmorem, želim pomagati". Vabilo najdete tukaj.

- Dnevni center METLIKA vas 10.10 ob 10h v vabi na delavnico "Depresija, stres, tesnoba - ali ni to vse isto?". Vabilo najdete tukaj.

- Dnevni center NOVO MESTO praznuje 15 let in vabi na čajanko. Na čajanki se bomo spomnili vseh preteklih let, v katerih smo kot pomemben deležnik v regiji pomembno prispevali k boljšemu stanju na področju duševnega zdravja tako iz vidika posameznikov kot tudi skupnosti. Spregovorili bomo tudi o tematiki samomorov: kako se je stanje spremenilo v teh 15 letih, koga smo izgubili in komu pomagali, da se je iz takšne situacije rešil, katera znanja in veščine smo pridobili na področju preprečevanja samomorov ter splošnega poznavanja področja.

- Dnevni center POSTOJNA bo 17.10 ob 10h otvoril razstavo gobelinov dveh ŠENT-ovih uporabnikov v medgeneracijskem centru Točka moči (Zelena dvorana). ŠENT bomo 10.10 predstavili tudi na stojnici in imeli delavnico z mladostniki na temo duševnega zdravja.

- Dnevni center ŠEMPETER PRI GORICI bo nastopil s stojnico pred Mestno občino Nova Gorica in razbijal mite o samomoru.

- V dnevnem centru ŠKOFJA LOKA vabimo na pogovorno skupino, ki jo bomo namenili temi o samomoru. Delavnico bosta vodili Neža Blaži in Mateja Erce iz Združenja bonding psihoterapevtov.

- Dnevni center TRBOVLJE gosti predavanje mag. psihologije Adeline Kraja o preprečevanju samomora. Vabilo najdete tukaj.

- Dnevni center RADOVLJICA se bo priključil akciji "Prekolesarimo svet" in se podal na kolesarsko pot od Radovljice do Begunj na Gorenjskem. Vabljeni, da se udeležite akcije. Vabilo najdete tukaj.

- V prostorih dnevnega centra RADLJE OB DRAVI bo potekal pogovor na temo samomora. Pogovor je pripravljen skupaj z Zdravstveno vzgojnim centrom Zdravstvenega doma Radlje in NIJZ Ravne na Koroškem. Po pogovoru se bomo družili pri spomeniku v Radljah ob Dravi. Vabilo na dogodek najdete tukaj.

- Dnevni center VELENJE vabi pred knjižnico Velenje, kjer bomo spregovorili o ŠENT-ovih programih in o duševnih stiskah. Pridružili se bodo uporabniki in zaposleni iz zavetišča Velenje, ker je ta dan tudi Svetovni dan brezdomstva in iz Centra za krepitev zdravja Zdravstveni dom Velenje. 17.oktobra pa bo v dnevnem centru Velenje potekalo predavanje: "Depresija, stres, tesnoba - ali ni to vse isto? " in okrogla miza, kjer bodo predstavljene različnih oblik pomoči oz. organizacij, ki se ukvarjajo z osebami v duševnih stiskah. Vabilo najdete tukaj.

- Dnevni center AJDOVŠČINA se bo predstavil s stojnico v knjižnici, kjer bo predstavil mite o samomoru in živo knjižnico in kjer bo možnost pogovora z uporabniki kako so premagali duševne stiske. V okviru stojnice pa bo predstavljen tudi program SOPA.


 OPOZORILO!
S piškotki si pomagamo pri zagotavljanju storitev. Z uporabo naših storitev se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke.

V redu | Več o tem