ŠENT
Slovensko združenje za duševno zdravje
Umetnost in duševno zdravje

30-05-2024

14. maja 2024, smo v okviru odprtja Tedna Vseživljenjskega učenja 2024 na Ljudski univerzi Nova Gorica pripravili otvoritev razstave UMETNOST IN DUŠEVNO ZDRAVJE.

Razstavljena likovna in ročna dela so nastala v okviru kreativnega preživljanja prostega časa v različnih obstojih društva ŠENT, Dnevnega centra za ljudi s težavami v duševnem zdravju - Nova Gorica in Ajdovščina. Pri oblikovanju programa so z recitacijo in kratkim nagovorom sodelovali tudi naši uporabniki ter pokazali svoje izjemne veščine tudi na literarnem in glasbenem področju.


Kreativna ustvarjalnost je kot terapevtska oblika izražanja prisotna v ŠENTovem programu Dnevnega centra že od samega začetka. Likovno izražanje je oblika komunikacije s samim sabo in z drugim. Ko človek ne more spregovoriti, ko še sam ne ve, kaj se z njim dogaja, ko torej beseda utihne, spregovori slika. Umetnost nam je vsem – posebej pa trpečim in bolnim – lahko uteha in zdravilo. Obolelim z duševno motnjo je umetnost kot romanje, na katerem znova najdejo, četudi razbite in četudi le za hip, delčke sebe. Prav zato ima danes Pomoč z umetnostjo izjemen pomen pri obnovi duševnega zdravja. Skozi zgodovino so nastale številne študije o duševni motnji in ustvarjalnosti. Šele po drugi svetovni vojni je zanimanje za likovno ustvarjalnost povezano z diagnostično opredelitvijo duševne motnje preraslo v uporabo za terapevtske namene. Dolga je bila pot, da so bila likovna dela oseb s težavami v duševnem zdravju sprejeta kot umetnina in osvojena psihiatrične stigme.

Toda stigme so bila osvobojena samo ustvarjalčeva likovna dela, ne pa oni sami, ki so še vedno stigmatizirani s strani družbe. Z razstavo želimo pozornost usmerjati na njihova dela, ne na njihovo duševno motnjo. Tako rušimo predsodke do oseb s težavami v duševnem zdravju, poudarjamo njihove izjemne sposobnosti in željo po ustvarjalnosti.
Obiskovalci razstave Umetnost in duševno zdravje so z zanimanjem občudovali dela naših avtorjev. Dan smo zaključili s pogostitvijo za vse obiskovalce, sproščenim klepetom ter kreativno delavnico izdelovanja lončkov za pisala v servietni tehniki.


Zahvaljujemo se LUNGu za odlično organizacijo ter pomoč pri izvedbi. Čestitke vsem nastopajočim in razstavljavcem za čudovita dela. Hvala vsem, ki ste prišli in soustvarjali prijeten večer. Vzdušje je bilo enkratno.

Razstava bo na voljo za ogled na LUNGu (Cankarjeva 8, Nova Gorica) do 28.6.2024.

Vabljeni v naš svet umetnosti.

Margerita Humar in Maja Kodele


 OPOZORILO!
S piškotki si pomagamo pri zagotavljanju storitev. Z uporabo naših storitev se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke.

V redu | Več o tem