ŠENT
Slovensko združenje za duševno zdravje
Protestno pismo

05-06-2023

"V Društvu Šent- Slovensko združenje za duševno zdravje s tem pismom želimo izraziti svojo globoko zaskrbljenost  glede poročil o nasilju  v Psihiatrični bolnišnici Ljubljana (prispevek N1: Poglobljeno: Kaj se dogaja na Psihiatrični kliniki Ljubljana;  prispevek novinarka Barbara M. Smajila, 31.5.2023). Verjamemo, da je naša družba odgovorna za zaščito in skrb za vse svoje člane, vključno s tistimi, ki trpijo za duševnimi boleznimi ter, da je vsak posameznik, ne glede na njegovo stanje duševnega zdravja, upravičen do spoštovanja, dostojanstva in varnosti.

 

Nasilje nad duševno bolnimi posamezniki je nesprejemljivo in v nasprotju s temeljnimi načeli človekovih pravic. Duševno bolni že sami trpijo zaradi svojega stanja, zato je naša moralna in družbena odgovornost, da jih zaščitimo in zagotovimo ustrezno skrb ter podporo. To podporo potrebujejo tako, ko se nahajajo v ustanovah za institucionalno varstvo, kot v svojem domačem lokalnem okolju.

 

Poleg tega, da je nasilje nad duševno bolnimi kaznivo dejanje,  pripomore tudi k stigmatizaciji in socialni izključenosti teh oseb, kar dodatno poslabšuje njihovo stanje in ovira njihovo okrevanje. Namesto da bi se soočali z nasiljem, bi morali graditi bolj sočutno in razumevajoče družbeno okolje, ki spodbuja empatijo, solidarnost in enakost za vse.  

 

V Društvu Šent že 30 let delujemo na vseh teh področjih in se do dobra zavedamo, da se težave duševno bolnih ne končajo z zaključkom institucionalnega zdravljenja, podporo jim je potrebno zagotoviti tudi pozneje.

 

Pozivamo k spremembi naše družbe, ki bo bolj strpna, razumevajoča in podporno okolje za duševno bolne. Potrebujemo večjo ozaveščenost med prebivalstvom, tako da se ljudje naučijo prepoznati in razumeti težave duševnega zdravja ter nuditi ustrezno podporo in pomoč tudi v lokalnem okolju.

 

Poudarjamo, da nasilje nad duševno bolnimi posamezniki nima prostora v naši družbi. Združimo moči in si prizadevajmo za pravično in enako obravnavo vseh ljudi, ne glede na njihovo duševno zdravje.

 

Vsekakor pa zahtevamo, da se preučijo primeri zlorabe, storilci pa privedejo pred sodišče, da odgovarjajo za svoja dejanja."


 OPOZORILO!
S piškotki si pomagamo pri zagotavljanju storitev. Z uporabo naših storitev se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke.

V redu | Več o tem