ŠENT
Slovensko združenje za duševno zdravje
Socialni podlistek: Kaj je zares pomembno?

01-06-2021

Objavljamo prispevek Šentovcev DC Velenje v lokalnem tedniku Naš čas, rubriki Socialni podlistek

Ne moremo brez zraka, vode in hrane… Kaj pa je tisto, kar daje smisel našemu bivanju? So te tri stvari dovolj? Rodimo se trikrat: biološko – ko se zgodi spočetje; fiziološko – ko se človek rodi; socialno – ko se umesti med druge ljudi. Temeljni gradnik umeščenosti v družbo so odnosi, ki nas določajo. Določajo nas že najzgodnejši stiki z našimi starši, s tistimi, ki so bili odgovorni za nas, ko smo bili še nepopisan list….In se nadaljuje z vzgojitelji, učitelji in drugimi pomembnimi odraslimi za nas, ki so pustili sledi v naši knjigi življenja. Ali so vsi ti Pomembni za nas pustili le lepe sledi ali so liste v knjigi pomečkali, jih potrgali in umazali? Različno.

Zato so tudi naše življenjske zgodbe zelo drugačne, samosvoje in unikatne. Mnoge prežete s stisko, strahom, brezupom in z begom v omamo, ki povzroča še več bolečine in potiska v lažne odnose, ki so prazni in ničesar ne dajo.

Kaj narediti, če nisi navajen treznega življenja? Kaj narediti, če iz otroštva vlečeš en močen vzorec, ki ni zdrav in dober za tvoje zdajšnje življenje? Kaj narediti, ko te droga komandira? Kaj narediti, ko se zavedaš, da imaš destruktiven, uničujoč odnos do sebe, do drugih in se ne moreš ustavit? Kaj narediti, ko se zavedaš, da si pogreznil?

Ampak, ne glede na vso zmešnjavo, so oporne točke, ki nas zdravijo. Dajejo nam upanje k boljšemu. Zares pomembni so: odnos do narave, pristen stik z našimi bližnjimi, z ljudmi, ki nas ne obsojajo in nas sprejemajo takšne, kakršni v resnici smo. Razdražljive, sitne, jezne, prestrašene, izgubljene…. In tudi vesele, duhovite, razigrane, brihtne, razgledane, pogumne, iskrene in kar je še teh reči.

Pustili bomo odprt prostor, ki ga je še veliko za polne in žive odnose. Tudi na Šentu.

Uporabniki in zaposleni v Dnevnem centru ŠENT Velenje


 OPOZORILO!
S piškotki si pomagamo pri zagotavljanju storitev. Z uporabo naših storitev se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke.

V redu | Več o tem