ŠENT
Slovensko združenje za duševno zdravje
Strokovna psihoterapija mora biti uporabnikom dostopnejša

16-05-2016

Kliničnih psihologov in psihiatrov, ki imajo ustrezno psihoterapevtsko izobrazbo, je premalo. Ker so psihoterapevtske storitve iz zavarovanja krite le pri navedenih izvajalcih oziroma strokovnih profilih, ne pa pri psihoterapevtih, si uporabniki zadostne psihoterapevtske obravnave pri psihoterapevtih večinoma ne zmorejo plačati.

Foto: Posebna ponudba, RTV SLO 1

Zaradi dolgih čakalnih dob in visokih cen psihoterapevtskih storitev, se nemalokrat zgodi, da si pomoč poiščejo pri samooklicanih psihoterapevtih brez ustreznih kompetenc.

Izr. prof. dr. Vesna Švab, predsednica društva ŠENT, ki se na svoji celotni strokovni poti zavzema za človekove pravice ljudi z težavami v duševnem zdravju, kamor sodi tudi pravica do zdravja in dostopnih storitev v skupnosti ter deluje na zmanjševanju stigme in diskriminacije te skupine poudarja, da je področje psihoterapije potrebno zakonsko urediti, ter da nestrokovna psihoterapevtska obravnava lahko pri uporabnikih povzroči nepopravljivo škodo. Strinja se tudi z ga. Emanuelo Malačič Kladnik iz društva DAM, ki poudarja, da bi moral biti vzpostavljen javno dostopni register psihoterapevtov z navedenimi kompetencami.

Več v oddaji Posebna ponudba


 OPOZORILO!
S piškotki si pomagamo pri zagotavljanju storitev. Z uporabo naših storitev se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke.

V redu | Več o tem