ŠENT
Slovensko združenje za duševno zdravje
RAZSTAVA MARIJANA ČERNIGOJA

01-03-2022

Od časa do časa moramo pomočiti svoje prste v barvo, včasih moramo odpreti knjigo, tu in tam se moramo sprehoditi med visokimi hišami ali med kupom balasta poiskati dober film...pa ne zato, da bi bili kulturni, ampak da zadostimo svoji duši.


Človek je po naravi ljubitelj lepega in dobrega. Rad ima lepo in ustvarja lepo - z vsem kar premore. Včasih je to njegov glas, včasih z vso silo svoje zavesti slika, zida, poustvarja življenje v svoje udobje in zadovoljitvi svojega jaza. Srečen je kadar ustvarja in to od otročička do sivolasega starca.


Temu učeni ljudje pravijo kultura, ki nas spremlja od altimirskih jam do dandanašnjih vrhunskih izdelkov in umetnin. Tudi na Šentu smo si svoje prostore prav posebej lepo uredili. Vsak mesec razstavljajo ljubiteljski slikarji v naši dnevni sobi, kar nas spodbuja k večji kreativnosti in nam je nasploh lepše na Šentu. Povezali smo se s sorodnim društvom Kralji ulice in ti so nam pomagali pri novi razstavi Marijana Černigoja. Otvoritev se je pokrila s praznovanjem slovenskega kulturnega praznika.


V počastitev našega praznika smo pripravili kratek recital Prešernovih pesmi. 8. februar je za nas poseben dan. Slovenci smo ga posvetili z državnim praznikom umetnosti in kulturi nasploh. Prešernova poezija je sinonim vrhunskosti. Milozvočnost njegove poezije nas je spremljala čez vse zgodovinske preizkušnje, pa vendar jo še vedno berejo naši otroci in uživajo v njegovih pesmih.


Pravimo, da je to tisti dan, ko se s ponosom ozremo po slovenski ustvarjalnosti. Bogat nabor naših umetniških biserov nas navdaja s ponosom. So ambasador slovenski identiteti. Kako pa ga obeležujemo ? Podelimo Prešernove nagrade, prebiramo Prešerna, se sprehodimo po hodnikih kake galerije, ugotavljamo da to umetnost vse manj razumemo in da bi bilo potrebno ustvarjati za navadnega človeka.


Kako pa je z nami, ljudmi s težavami v duševnem zdravju? Ponavadi spregledajo ta dan in uživajo v prostem dnevu. Premalo se zavedamo, da je prav umetnost tista, ki dela naše življenje znosnejše in se dokažemo v svetu ne stigmatiziranih ljudi. Na ta dan naj bi bili vsi ponosni člani tega občestva sklenjeni pod okriljem bogov umetnosti.
In mi smo bili. Imeli smo lepo prireditev in uživali v Marijanovih slikah, ki jih bomo občudovali še cel mesec.


Nekaj drobtinic o Černigojevem ustvarjanju nam je zaupala Laura Ličer- tudi sama slikarka ; njegova dolgoletna prijateljica. Povedala je, da je Marijan doma s Primorske in da že dolga leta ustvarja in živi v Ljubljani. Na društvu Kralji ulice je bil Marijan mnogo let udeleženec likovnih delavnic, kar nekaj del je nastalo tam. Svoja dela rad razstavi. V Šentu je tokrat razstavil svoja dela v akrilu, sedaj odtisnjena na plošče- prav čarobna so in
požela so veliko občudovanja.

Vabljeni, da si ogledate razstavo in se podružite z nami, nekoliko posebnimi ljudmi, pa vendar
smo gostoljubni in prijazni.

Napisala: Lidija Maričič


 OPOZORILO!
S piškotki si pomagamo pri zagotavljanju storitev. Z uporabo naših storitev se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke.

V redu | Več o tem