ŠENT
Slovensko združenje za duševno zdravje
Intervju: ŠENT Ajdovščina

06-12-2021

Objavljamu intervju, objavljen v občinskem glasilu mojaobcina.si

Veseli december je čas, ko se ozremo nazaj in skušamo našim svojcem, prijateljem, sodelavcem in vsem, s katerimi smo se skozi leto srečevali, pokazati, da so nam dragi in si zaslužijo našo pozornost.


Oglasila sem se na ŠENT-u v Ajdovščini, kamor me večkrat povabijo in vedno znova presenetijo. Z nekaterimi sem sodelovala v dramski skupini Mali Holivud in ohranila prijateljske vezi. Udeleženci dnevnega centra so aktivno pripravljali decembrske artikle, ki jih bodo podarili ustanovam ranljivejših skupin. Povedali so, da bodo decembra obiskali Dom starejših občanov, hišo Malorko - zavetišče za brezdomce, Varstveno delovni center, Ljudsko univerzo, PUM in verjetno še koga. Čez celo leto organizirajo razne psihosocialne in ustvarjalne delavnice, skupine za samopomoč in interaktivna psihosocialna predavanja.

Zanimalo me je kaj sploh pomeni kratica ŠENT.

»Šent, še enkrat ne bomo trpeli,« je v šali odgovoril udeleženec Jožko Likar, ki je odličen v literarnem izražanju. V decembru bo izdana njegova prva pesniška zbirka, v veselje pa so mu tudi rebusi, katere ustvarja in jih rad pokaže.

Bolj podrobno pa mi je odgovorila Eva Manfreda, nova vodja dnevnega centra ŠENT Ajdovščina:

»Je slovensko združenje za duševno zdravje. Namen društva je varovanje človekovih pravic in dostojanstva oseb s težavami v duševnem zdravju, doseči višjo stopnjo njihove vključitve v družbo in povečati njihovo zaposljivost. Dnevni center je prostor, kjer se lahko sproščeno pogovarjate, izrazite svoje bojazni, ste deležni podpore, izveste novosti in se hkrati naučite živeti polno življenje. Vključitev v program je brezplačna in na voljo vsem, ki so zainteresirani za sodelovanje. Dejavnosti v posameznem dnevnem centru so oblikovane ob pomoči strokovnih delavcev glede na potrebe uporabnikov posameznega dnevnega centra. Izvajajo se kot metode skupinskega dela (delavnice) in dela s skupnostjo. Poleg tega je s strani strokovnih delavcev uporabnikom na voljo individualna obravnava, ki vključuje svetovanje, individualno načrtovanje, razbremenilne in informativne razgovore.«

Dopoldan je hitro mineval ob klepetu, delu in kavici. Izdelki Blanke Krapež so me še posebej navdušili, saj sem prispevala fotografije Ajdovščine, ki jih je dala razviti, jih plastificirala in prilepila na trše blago. Zanimiv izdelek bi lahko uporabili za promocijo Ajdovščine.

Vsi so se strinjali, da si želijo obiskov občanov v dopoldanskem času, od 9.30 naprej, da pokažejo svoje delo in se tudi kaj novega naučijo. Prostori ŠENT-a v Ajdovščini so na Bevkovi 2 v pritličju, nasproti OŠ Šturje.

Obiščite jih in si zapolnite dopoldanski čas s klepetom in ustvarjalnimi delavnicami.

Nevenka Vidmar


 OPOZORILO!
S piškotki si pomagamo pri zagotavljanju storitev. Z uporabo naših storitev se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke.

V redu | Več o tem