ŠENT
Slovensko združenje za duševno zdravje
Izkušnja: Življenje brez alkohola je lepše in bolj kakovostno

13-11-2020

Obeleženje dneva brez alkohola – projekt SOPA – Skupaj za odgovoren odnos do pitja alkohola (izkušnja posameznice)


Kaj je alkohol?
Alkohol je snov, ki vpliva na naše možgane in lahko neugodno spremeni delovanje našega telesa. Alkohol je v vinu, pivu, žganih pijačah. Pitje alkoholnih pijač lahko močno zaznamuje posameznika, njegovo družino, ter družbo v celoti. Poraba alkohola na prebivalca je v Sloveniji med najvišjimi v Evropi, prav tako bolezni povezane s pitjem.

Vzorci pitja alkohola:
• abstinenca od alkoholnih pijač
• manj tvegano pitje alkohola
• tvegano in škodljivo pitje alkohola
• visoko tvegano opijanje
• pot v zasvojenost z alkoholom

Različni vplivi alkohola na kakovost življenja:
• telesno zdravje (ciroza jeter)
• duševno zdravje (odvisnost)
• socialni vidik (konflikti, nasilja)
• finančni oziroma ekonomski vidiki
• posebej ogrožene skupine prebivalstva

MOJA ZGODBA:

Na šolo imam slabe spomine, saj so me sošolci kamenjali po poti iz šole domov. Zato nisem več hotela v šolo, starši pa mi niso dovolili ostati doma, temveč zahtevali, da grem nazaj v šolo. Iz šole so jih poklicali na pogovor, vendar niso hoteli priti. Razrednik se je odločil, da pride k nam domov. Ko je prišel k nam, me je bilo tako sram, saj sta bila starša tako vinjena, da sta se zibala kot drevo v burji. Od sramu sem stekla k sosedi pod mizo in se nisem hotela vrniti domov.

Pome je prišel razrednik in me odpeljal domov. Objel me je in potolažil. Od takrat dalje sem vse moje težave, ki sem jih imela doma, zaupala njemu. Danes, ko gledam za nazaj, bi vsakomur svetovala, naj ne čaka tako dolgo in naj poišče pomoč pri svetovalnem delavcu, učitelju oziroma odraslemu, ki mu zaupa.

Odločila sem se, da bom končala s pitjem alkohola ter začela popolnoma abstinirati. Moje psihično zdravje se je poslabšalo in zato sem odločila, da grem na zdravljenje v psihiatrično bolnišnico Idrija. Seveda ni šlo samo za to, da sem pila alkohol, ampak tudi za depresijo. Oddelčna psihiatrinja me je poslala na odvzem krvi in na pogovor psihiatrinji za alkoholike. Tam sem dobila napotke, kako naj neham s pitjem. Zbrala sem pogum in moč. Prišla so težka obdobja, ko bi posegla po alkoholu in sem že držala kozarec v rokah. Ampak moj notranji glas mi je govoril: '' Nataša ne začni, če si v stiski, raje poišči pomoč.''

Ponosna sem nase, da sem lahko spregovorila z ljudmi, ki se ukvarjajo z alkoholom. Borila sem se sama s sabo, da sem premagala potrebe po alkoholu. A danes sem lahko srečna, ker nimam več težav z alkoholom. Pohvaliti moram najprej sebe, vodjo centra Šenta Jasmino Bolterštein ter člane in članice Šenta iz Ajdovščine, nato psihoterapevtko Mirando Krašno ter psihiatrinjo Miličevo, ki so mi pomagali prebroditi stisko z alkoholom in vsako pomoč, saj danes nimam več težav z alkoholom.

Naj poudarim, da je življenje brez alkohola lepše in bolj kakovostno. (N.M.)

Projekt SOPA se je pričel oktobra 2016 in bo trajal do decembra 2020. Njegov osnovni namen je zmanjšati čezmerno pitje pri odraslih prebivalcih Slovenije ter s tem preprečiti negativne posledice, ki jih tvegano in škodljivo pitja alkohola ima za posameznika ali pa za njegove svojce. To želimo doseči z vzpostavitvijo interdisciplinarnega pristopa k odkrivanju tveganega in škodljivega pitja alkohola ter k podpori pri opuščanju takega pitja alkohola. Partner v projektu je tudi Društvo Šent.

 


 OPOZORILO!
S piškotki si pomagamo pri zagotavljanju storitev. Z uporabo naših storitev se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke.

V redu | Več o tem