ŠENT
Slovensko združenje za duševno zdravje
USTVARJALNOST KREPI DOBRO POČUJTE

17-12-2018

V sredo 5. decembra 2018 je v sodelovanju z NIJZ Nova Gorica in Centrom za krepitev zdravja potekala delavnica na Biotehniški srednji šoli Šempeter pri Gorici. Tema delavnice je sovpadala z decembrskim prazničnim časom - izdelovanje novoletnih venčkov. Po uvodnih igricah spoznavanja z dijaki 3. letnika - smer vrtnar smo se porazdelili v skupine in poiskali odgovore na vprašanja o pomenu venčkov, ob katerih priložnostih jih izdelujemo v Sloveniji ter iz katerih materialov. Spodbujali smo iskanje informacij iz vnaprej pripravljenih knjig. Brskanje je bilo veliko bolj zanimivo, saj smo vsi že navajeni pridobiti hitro dostopne informacije iz elektronskih virov. Marsikaj novega in zanimivega smo si povedali. Od pomena rastlin pa do izdelave venčkov. Izvedeli smo, da se različne venčke spleta ob različnih priložnostih. Ob poletnem solsticiju se plete kresne venčke v čast našemu bogu sonca Kresniku in kot varovalo doma, uporablja pa se različne rastline od ivanjščic, praproti, bršljana pa do mokovca ali po kraško makonce in poljske perunike. Šopke teh rastlin se zatika na okna in vrata, na Krasu pa se venčke obeša na prtone. Zimski venčki so iz drugačnih materialov, predvsem iz zimzelenih rastlin, obeša pa se jih na hlevska vrata za varovanje živine. Spleta pa se jih ob zimskem solsticiju v čast našega božiča Svarožiča, sina sonca Kresnika in se kuri kresove ob njegovem vzidu 21. grudna, da se mu poveča moč. Advent (adventus – latinska beseda, ki pomeni prihod) je čas priprave na božič.

Po kosilu smo se skupaj odpravili v delavnico, kjer so se mize bohotile z naravnim materialom iz gozda, nekaj pa smo ga tudi mi s seboj prinesli.  

Profesorica Irena Bizjak nam je predstavila venčke iz različnih materialov, od venčkov iz lubja do venčkov iz storževih luskin, ki so bili zelo lepi. Poudarila je, da je naboljša osnova obroč iz slame, ker so dovolj lahki in trdni. Prikazali je način izdelave venčkov iz vejic ciprese. Dobili smo potrebno orodje in material ter se s pomočjo dijakov – bodočih vrtnarjev pustili voditi pri izdelavi venčkov. Čas je kar tekel med ustvarjanjem.

Uporabljali smo različne podlage in materiale od vejic cipres, bodike, lobodičja, brina, jelke pa do lubja, storžev, želodev in mahu.Tudi iz naravnih materilov, ki nam ga ponuja narava ter iz osnove iz papirja nastanejo zanimivi, unikatni venčki, ki smo jih odnesli s seboj. Nekateri v svoje domove, nekateri pa krasijo prostore DC ŠENT Šempeter pri Gorici na ogled nam v čast in hvalo :)! Juhu :)! Tudi to smo se naučili.

Po delavnici smo se polni prijetnih vtisov odpravili v jedilnico, kjer nas je za sladko slovo Biotehniška šola še pogostila z domačimi piškoti, ki so jih pripravili bodoči slaščičarji in čajem.

 

Slavko Trebše – Taras je povedal: »Jaz sem si izbral izdelavo venčka iz različnih materialov in sem za to rabil malo več časa. Vendar mi je uspelo, moj venček je res unikaten zaradi uporabljenih materialov. Všeč mi je :)!Vsak zase edinstveno čudovit! Vsak je vlagal sebe v svojo kreacijo, zato! Hvaležen sem, da sem lahko sodeloval pri tem.«

 

HVALA čudoviti ekipi iz Centra za krepitev zdravja Nova Gorica, NIJZ Nova Gorica, predvsem pa Biotehniški šoli, ga. Alenki Mavrič Čefarin in profesorici Ireni Bizjak, ki so nam omogočili izdelavo novoletnih venčkov in pričarali čudovit nepozaben dan. Posebna zahvala gre tudi dijakom, ki so nas s svojo sproščenostjo in pripravljenostjo za sodelovanje zelo prijetno presenetili. Želimo jih uspešen zaključek šole in ne dvomimo, da bodo odlični vrtnarji.

 

Margerita Humar in Slavko Trebše

DC ŠENT Šempeter pri Gorici


Deli!OPOZORILO!
S piškotki si pomagamo pri zagotavljanju storitev. Z uporabo naših storitev se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke.

V redu | Več o tem